Poradnik

Jak wybrać wózki transportowe odpowiednie dla potrzeb Twojej gastronomii?

Jak wybrać wózki transportowe odpowiednie dla potrzeb Twojej gastronomii? 1

Serwowanie dań, zwłaszcza w większych restauracjach czy stołówkach, wymaga od kelnerów szczególnej organizacji pracy. Aby ułatwić im zadanie, właściciele lokali gastronomicznych decydują się na inwestycję w wózki transportowe. Umożliwiają one nie tylko roznoszenie większej liczby dań w krótszym czasie, ale też pozwalają na podniesienie prestiżu obsługi. Są niezastąpione w eleganckim serwisie angielskim.

W jadłodajniach samoobsługowych

Restauracje samoobsługowe to miejsca, w których zazwyczaj można zjeść smacznie i tanio. Trudno jednak oczekiwać, że w takim miejscu w drzwiach gości powita kelner, który następnie zajmie się obsługą posiłku i serwisem. W stołówkach i jadłodajniach panuje raczej zasada, że klienci sami nakładają sobie dania, a po skończonym obiedzie odkładają naczynia w wyznaczone miejsca. Właśnie w takich lokalach spotykamy wózki nierdzewne czy wózki na blachy. Są one pionowe i wysokie na kilka poziomów.
Wózki przewozowe tego typu zazwyczaj występują w kilku wariantach, a można znaleźć je w asortymencie sklepów takich jak sklep.technica.pl, które dostarczają wyposażenie dla gastronomii. Na każdym z nich znajdują się prowadnice, w których można umieścić tacę z pustymi naczyniami. Dzięki temu, że są wyposażone w kółka, po napełnieniu, kelnerzy szybko i bez większego wysiłku transportują je na zmywak.

Do rozkładania towarów

Wózki platformowe to kolejna kategoria produktów przydatnych w funkcjonowaniu lokalu gastronomicznego. Pomagają w rozładunku towarów np. z palet. Z tego względu, częściej niż w restauracjach spotykane są w sklepach spożywczych i supermarketach. Są niezwykle wytrzymałe i mają udźwig, który niekiedy wynosi nawet kilkaset kilogramów. To sprawia, że po załadowaniu i zabezpieczeniu, pracownik gastronomii może swobodnie przewozić ładunki na wózku platformowym, np. między magazynem a kuchnią.

W eleganckich restauracjach

Ręczne wózki transportowe są atrybutem kelnerów, którzy pracują w eleganckich restauracjach. Tam, gdzie praktykuje się serwis angielski przydają się stabilne stoliki na kółkach z dodatkowymi półkami. Zmieszczą one wszystkie dania wydawane dla danego stolika. Kelnerowi pozwalają nie tylko na stabilne i bezstresowe dostarczenie zamówienia, ale też przyrządzenie niektórych składników na oczach gości (np. wymagających flambirowania). W tej roli ręczne wózki transportowe okazują się niezbędne. Z ich pomocą można również w kilka minut usunąć brudna zastawę ze stolika po zakończonym posiłku.

Na co zwracać uwagę, kupując wózki przewozowe?

Przy zakupie wózków przewozowych należy kierować się oczywiście profilem restauracji i sposobem jej funkcjonowania. Jednak bez względu na to, czy wyposażasz stołówkę szkolną lub pracowniczą czy elegancką restaurację, musisz wziąć pod uwagę jakość produktów. W przypadku wózków przewozowych najlepiej sprawdzają się modele:

  • wykonane ze stali nierdzewnej, która jest estetyczna, łatwa w utrzymaniu czystości i zapewnia wysoki poziom higieny,
  • wyposażone w kółka – łatwo przetransportować je z miejsca na miejsce,
  • w odpowiednim rozmiarze – zwróć uwagę na to, aby pod względem szerokości i wysokości wózki pasowały do układu Twojego lokalu gastronomicznego, mieściły się w przejściach i futrynach.

Wózki na blachy, talerze i skrzynie ułatwiają codzienną pracę w gastronomii. Są pomocne przy serwowaniu dań, sprzątaniu sali, a także przewożeniu towarów. Mają szerokie zastosowania nie tylko w restauracjach, ale też piekarniach, cukierniach i w sklepach spożywczych.

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To Top