Mieszkańcy nie zapominają o swojej historii i tradycjach garncarskich. 26. Jarmark Garncarski w Medyni Głogowskiej przybliżył turystom, jak wygląda praca garncarzy.
W pokazach garncarskich chętnie uczestniczyły dzieci. Wydarzeniu towarzyszyła prezentacja rzemiosła oraz kuchni regionalnej. Nie zabrakło też tradycyjnej muzyki i tańca.
Podczas Jarmarku Garncarskiego w Medyni Głogowskiej rozstrzygnięto konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, w którym wybrano najlepsze regionalne produkty żywnościowe – to między innymi napój bojkowski i paska drożdżowa.
W związku z trwającą rewitalizacją Zagrody Garncarskiej tegoroczna edycja Jarmarku Garncarskiego odbyła się na dziedzińcu przed kościołem parafialnym w Medyni Głogowskiej, ale pomimo tej zmiany na imprezę przybyło wielu miłośników tradycji i dziedzictwa naszego regionu.
źródło: PR Rzeszów