Rzeszów. „Karpaty na Widelcu” to wyjątkowy festiwal promujący kuchnię Karpat.
Ambasadorem festiwalu jest Robert Makłowicz.
Trzecia edycja wydarzenia odbędzie się 21-22 września 2024 r. w Rzeszowie.
Głównymi atrakcjami są degustacje potraw regionalnych, które będzie można skosztować za symboliczną opłatę – cegiełkę, wspierającą Zespół Szkół Gospodarczych (ZSG) w Rzeszowie.
Festiwalowy jadłospis obejmuje m.in. krynicką kwaśnicę z baraniną, klepaki z powidłem śliwkowym, flaczki po rzeszowsku i bigos kresowy serwowany z wielkiego kotła.
Pierwszy dzień festiwalu obejmuje konkurs „Najlepszy Smak Regionu 2024” dla lokalnych producentów żywności, a także warsztaty kulinarne dla dzieci w Rzeszowskich Piwnicach. Na ulicach Kościuszki i Słowackiego zostanie rozstawionych ponad 50 stoisk wystawców oferujących regionalne produkty i rękodzieło.
W niedzielę, w południe, odbędzie się korowód kucharzy i uczniów ZSG, którzy przejdą przez miasto, by uroczyście otworzyć imprezę na rynku, gdzie zaplanowano główną strefę festiwalowych potraw.
Dochód ze sprzedaży potraw zostanie przeznaczony na doposażenie szkoły i szkolenia dla uczniów.
Robert Makłowicz poprowadzi specjalny pokaz kulinarny, a dzień zakończą występy muzyczne – na scenie głównej wystąpi m.in. Sokół Orchestra oraz Halina Młynkova.