W przyszłym roku Podkarpacie będzie prezentować się podczas największego wydarzenia gospodarczego na świecie – EXPO w Dubaju.
Dzisiaj, 16 listopada, na konferencji w Filharmonii Podkarpackiej zaprezentowane zostały założenia kampanii promocyjnej, której przyświeca hasło: „Podkarpackie z natury kreatywne”. Zaś głównym ambasadorem, narratorem i przewodnikiem po wystawie Podkarpacia w Pawilonie Polskim na EXPO będzie postać Ignacego Łukasiewicza – patrona Roku 2022 w Polsce.
Na konferencji w Filharmonii Podkarpackiej dziennikarze oraz zaproszeni goście mogli zobaczyć w małym wycinku, w jaki sposób województwo podkarpackie będzie się promować na EXPO w Dubaju. Osią wydarzenia były rozmowy z ambasadorami, którzy będą odpowiedzialni za poszczególne instalacje tematyczne w podkarpackim pawilonie, była także muzyka w wykonaniu zespołu Marcina Macuka oraz piękne filmowe relacje ukazujące bogactwo podkarpackiej natury.
Podkarpackie w Dubaju będzie się prezentować w marcu 2022 roku, jako ostatni polski region. Podkarpackie atrakcje w polskim pawilonie będzie można oglądać od 10 do 14 marca.
Na stoisku przygotowanym przez województwo zostaną zaprezentowane trzy obszary tematyczne:
– natura, zasoby naturalne i zrównoważony rozwój;
– kultura, tradycja i kreatywność;
– gospodarka, nauka i technologia.
Wystawa województwa podkarpackiego w Pawilonie Polskim w Dubaju skupiać się będzie przede wszystkim na ukazaniu wyjątkowości i różnorodności Podkarpacia, jego bogactwa w zakresie unikalnej przyrody, potencjału gospodarczego i nowoczesności w połączeniu z tradycją.
Wystawa będzie również pokazywać, że Podkarpacie to kolebka przemysłu naftowego, miejsce światowej rewolucji gospodarczej, którą zainicjował Ignacy Łukasiewicz.
W Pawilonie Polskim w Dubaju województwo podkarpackie będzie aktywne w różny sposób – planowane są konferencje gospodarczo-naukowe, spotkania biznesowe, będą również atrakcje dla najmłodszych w strefie dla dzieci, zaś w strefie gastronomicznej odbędą się pokazy kulinarne, podczas których będzie można skosztować proziaków, fuczek, pierogów lasowiackich, a ze słodkości będzie można posmakować piernika podkarpackiego, biszkoptów jarosławskich czy gruszek w syropie miodowym.
źródło: podkarpackie.pl