News

Rzeszów: rośnie liczba osób z zatruciem po wizycie w restauracji Rzeszuff

zatrucie rzeszuff rzeszów salmonella

Rzeszuff/Zatrucie. Rośnie liczba osób, które zgłaszają objawy zatrucia pokarmowego po wizycie w rzeszowskiej restauracji Rzeszuff.

U jednego z pracowników potwierdzono salmonellę.

Informacje te przekazał w piątek po południu Jaromir Ślączka, dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie. Sanepid potwierdził, że spośród 36 osób narażonych na zatrucie pokarmowe, u 31 wystąpiły objawy chorobowe, 7 osób nadal jest w szpitalach, u czterech osób badania wykazały obecność bakterii Salmonella enteritidis.

„Wszystkie osoby z narażenia oraz te, u których wystąpiły objawy chorobowe objęte są badaniami w celu ewentualnego wykrycia lub potwierdzenia czynnika etiologicznego, tj. bakterii z grupy Salmonella” – przekazał dyrektor Ślączka.

Wśród osób z potwierdzoną salmonellą jest jeden z pracowników restauracji, który zjadł kanapkę BennEgg z boczkiem. „Nie manifestuje objawów chorobowych” – dodał szef powiatowej stacji sanepidu.

Do badań laboratoryjnych sanepid pobrał próbki jajek używanych do produkcji posiłków wydawanych w dniach od soboty 27 maja do środy 31 maja oraz pozostałe partie surowców i półproduktów takich, jak łosoś wędzony, czy sos holenderski.

Sanepid ma mieć komplet badań w poniedziałek po południu.

Pierwsze informacje o zbiorowym zatruciu w restauracji przy Placu Wolności sanepid przekazał w czwartek. Wtedy poinformował, że na zatrucie salmonellą mogło być narażonych 18 osób, które w ostatnich dniach jadły w restauracji kanapki z jajkiem po benedyktyńsku.

To pierwsze w tym roku zbiorowe zatrucie pokarmowe wywołane bakterią Salmonella w zakładzie gastronomicznych na terenie nadzorowanym przez powiatową stację sanepidu w Rzeszowie.

(PAP)

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To Top