Poradnik

Szuflady, półki, koszyki: elementy organizacji lodówki, które pomogą Ci lepiej przechowywać jedzenie

ustawna lodówka

Wiele osób nie przykłada specjalnej wagi do sposobu przechowywania żywności w lodówce, co skutkuje bałaganem lub marnowaniem żywności. Jak dobrze zorganizować wnętrze lodówki i na jakie akcesoria warto postawić? Co warto trzymać w szufladach na drzwiach lodówki, a co na najniższych półkach? Podpowiadamy!

Jak przechowywać w lodówce żywność, czyli liczy się także półka 

Porządek w lodowce to przede wszystkim lepsza widoczność jej zawartości, ale też dłuższa świeżość jedzenia przechowywanego w niej, nie tylko warzyw i owoców. Otwierając lodówkę, dobrze widać wszystkie produkty, co minimalizuje ryzyko „zawieruszenia” się opakowania sera lub szynki, które po kilku dniach straci termin przydatności i nie będzie zdatne do spożycia. Porządek to również higiena. Źle zabezpieczona żywność może doprowadzić do rozwoju w lodowce bakterii m.in. z grupy Salmonella.  

Porządek w lodówce krok po kroku – pojemniki  

Planując organizację wnętrza lodówki, przede wszystkim należy uwzględnić jej półki. Na najwyższych panuje najwyższa temperatura i warto umieścić tam produkty, które wymagają jedynie lekkiego schłodzenia. Najzimniej jest z kolei na dole i to właśnie tam należy przechowywać szybko psujące się produkty, np. mięso czy ryby. Pomocne są także pojemniki na żywność, np. szklane lub plastikowe. Niektóre z nich umieszczać można również w kuchence mikrofalowej. Aby dostęp do żywności był jeszcze prostszy, zawartość pojemników można podpisać zmywalnym markerem. Innym rozwiązaniem może być przyklejana karteczka. Dzięki temu nie ma konieczności otwierania każdego pojemnika w celu sprawdzenia jego zawartości.  

Jak układać rzeczy w lodówce – organizery  

Coraz więcej osób stawia także na organizery do lodówki. Jak wyglądają takie akcesoria? To pojemniki podobne do tych, jakie znaleźć można na biurkach lub toaletkach. Ich głównym zadaniem jest grupowanie produktów. W organizerze umieścić więc można kilka produktów, np. jogurtów czy puszek. Innym rozwiązaniem jest segregowanie żywności według posiłku. I tak w organizerze śniadaniowym umieścić można masło, ser, twarożek czy wędliny. Dzięki temu podczas przygotowywania posiłków wystarczy wyjąć jeden pojemnik, w którym będą już wszystkie potrzebne produkty. To oszczędność czasu i miejsca, bo typowy przegląd lodówki, czy to przed posiłkiem, czy zakupami, może trwać znacznie krócej.  

Jaką lodówkę kupić?  

We właściwym przechowywaniu żywności pomagają jednak nie tylko akcesoria, ale i wysokiej jakości sprzęt. Kupując lodówkę, warto zwrócić uwagę nie tylko na jej wielkość, ale także i sposób zaprojektowania wnętrza. Sprzęt powinien pozwalać bowiem na samodzielną modyfikację ustawienia półek, które można będzie dopasować do indywidualnych preferencji. Ciekawym produktem jest ustawna lodówka z dolnym zamrażalnikiem Cooling 360° 800 MultiSpace marki Electrolux. Lodówka posiada specjalną szufladę Extra Chill, w której utrzymywana jest niższa temperatura niż w pozostałej części urządzenia. To doskonałe miejsce do przechowywania pokrojonych wędlin i serów. Na uwagę zasługuje także dodatek w postaci systemu TwinTech® No Frost, który pomaga utrzymać naturalną wilgotność produktów oraz zapobiega gromadzeniu się szronu. Dzięki temu systemowi odmrażanie czy generalne czyszczenie lodówki jest potrzebne rzadziej, a produkty przechowywane w niej mogą zachowywać świeżość dłużej.  

Artykuł powstał w ramach współpracy z marką Electrolux

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To Top