Biznes

Problem z pracownikami w rzeszowskiej gastronomii

praca gastronomia restauracja oferty

Kelnerów, kucharzy przyjmę do pracy. Takie ogłoszenia można spotkać w rzeszowskich lokalach gastronomicznych. Od jutra restauracje przyjmować będą gości w ogródkach piwnych.

W Rzeszowie tylko na rynku działalność rozpocznie 33 ogródki. Restauratorzy twierdzą, że brakuje rąk do pracy.

Wiele osób z powodu lockdownu odeszło z pracy i się przebranżowiło. Lokale od kilku tygodni rekrutują pracowników.

Jak mówi Przemysław Sawiński z jednej z rzeszowskich restauracji, brakuje szczególnie personelu wykwalifikowanego.

Właściciele lokali gastronomicznych nie mogą liczyć też na studentów, którzy z powodu nauczania zdalnego powróci do swoich miejscowości.

W znalezieniu pracownika nie pomaga niskie bezrobocie i niepewność, czy branża gastronomiczna znów nie zostanie zamknięta.

źródło: PR Rzeszów

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

To Top