Z praktycznego pomysłu na promocję i wykorzystanie środowiska w przestrzeni fortecznej korzystać zaczynają już pszczelarze tworząc pasieki forteczne. Ulom nadawane będą numery pułków stacjonujących w Twierdzy Przemyśl.
Cel łączy w sobie promocję zabytków militarnych z okresu I wojny światowej oraz pszczelarstwa.
Obecność uli na fortach ma być sygnałem dla turystów, że znajdują się w czystym naturalnym środowisku. Co więcej będą mogli dokonać tam zakupu „fortecznego miodu”.
Związek Gmin Fortecznych opiekujący się zabytkowymi obiektami Twierdzy Przemyśl wyszedł również z ofertą do hodowców kóz i owiec.
Chętnie udostępni tereny forteczne do wypasania tych zwierząt. Korzyści będą obopólne. Zwierzęta zostaną nakarmione ekologiczną trawą a Związek Gmin Fortecznych nie będzie musiał wydawać pieniędzy na jej koszenie.
źródło: PR Rzeszów