Brak bieżącej ciepłej i zimnej wody oraz środków dezynfekcyjnych, bałagan, przeterminowane produkty i niedostateczne zabezpieczenie żywności przed owadami.
To tylko niektóre nieprawidłowości, jakie podkarpacki Sanepid wykrył podczas kontroli prowadzonych w ramach „Akcji Lato”.
Inspekcja sprawdza, czy przedsiębiorcy stosują się do przepisów sanitarnych, a także do obostrzeń związanych z epidemią. Chodzi zwłaszcza o sytuację w lokalach gastronomicznych, ogródkach i miejscach, gdzie podawana jest żywność.
Tylko w drugim tygodniu czerwca Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła 92 kontrole w restauracjach, barach, stołówkach, a także sklepach i miejscach sprzedaży lodów.
36 osób winnych stwierdzonych zaniedbań sanitarnych ukarano mandatami na łączną kwotę 6 350 zł.
Wydano 32 decyzje administracyjne nakazujące usunięcie usterek technicznych.
źródło: PR Rzeszów