Do góry
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×
Carpatia Biznes > Poradnik

Poradnik

Ile kosztuje szpitalne jedzenie?

Ile kosztuje szpitalne jedzenie?

Nie jest tajemnicą, że szpitalne jedzenie nie należy ani do najsmaczniejszych, ani do najzdrowszych. To, co już od dawna wiedzą i pacjenci i ich bliscy zauważyła również Najwyższa Izba Kontroli. Ile szpitale wydają na wyżywienie pacjentów? Czym ich karmią? Co kryją w sobie posiłki serwowane w szpitalnych stołówkach? Zapraszamy do lektury!

Chora służba zdrowia
Jak wynika z raportu Najwyższej Izby Kontroli warunki w jakich przebywają pacjenci, jak i jakość serwowanych im posiłków nie zaspokaja nawet podstawowych ich potrzeb
Częściowo winne są temu finanse – szpitale nieustannie zmagają się z problemami finansowymi i koniecznością utrzymania płynności finansowej i być może właśnie to jest przyczyną tego, że dziennie na żywienie pacjenta wydają (w zależności od konkretnej placówki) od 9,55 zł do 17,99 zł.
NIK w swoim raporcie podkreśla, że jedzenie, które dostają pacjenci często nie jest dostosowane do stanu ich zdrowia. W związku z powyższym NIK zwróciła się do Ministra Zdrowia z prośbą o wydanie specjalnego Rozporządzenia, dzięki któremu ta kwestia podlegałby kontroli prawnej (takie wymogi istnieją np. odnośnie do żywienia więźniów).

Zmiany potrzebne od zaraz
Po zbadaniu posiłków podawanych w poszczególnych szpitalach Państwowa Inspekcja Sanitarna i Inspekcja Handlowa odkryły znaczne niedobry składników odżywczych, które mogły mieć negatywny wpływ na zdrowie pacjentów i przedłużyć okres ich rekonwalescencji. Niska jakość serwowanych posiłków mogła być przyczyną:
•    Niedokrwistości;
•    Niedotlenienia tkanek;
•    Odwapnienia;
•    Zmiękczenia i zniekształcenia kośćca;
•    Nadmiernej nadpobudliwości mięśniowej;
•    Bolesnych skurczów mięśni;
•    Stanów lękowych;
•    Bezsenności;
•    Nadciśnienia;
•    Zaburzeń w pracy nerek.
Przebywający w szpitalach pacjenci dostawali za mało warzyw i owoców, a za dużo czerwonego mięsa i to w dodatku takiego najgorszej jakości. Podawane potrawy często były zbyt ciężkostrawne i zawierały za dużo tłuszczu. Z kolei serwowane pacjentom ryby pochodziły z zanieczyszczonego środowiska. Zamiast masła pacjenci dostawali tłuszcz mleczny do smarowania, a ser żółty w ich diecie zastąpiono produktem seropodobnym. A to tylko niektóre z wykrytych przez NIK nieprawidłowości.

Zdrowie tylko dla bogatych?
Na dzienne wyżywienie pacjenta szpitale wydają maksymalnie 18 złotych. Jest ono finansowane w ramach zawieranych z NFZ kontraktów na leczenie szpitalne. Podpisywane z Funduszem kontrakty obejmują zarówno świadczenia medyczne, jak i świadczenia im towarzyszące, a dzienną stawkę żywieniową ustala kierownik danego podmiotu leczniczego.
Przeprowadzona przez NIK kontrola pokazała, że wprawdzie wszystkie szpitale uwzględniają koszty żywienia pacjentów w swoim budżecie, jednak już wysokość przeznaczanych na to kwot pozostawia wiele do życzenia. I tak, średni dzienny koszt wyżywienia jednego pacjenta w latach 2015-2017 wyniósł od 9,55 zł do 17,99 zł. Z kolei średni koszt produktów użytych do przygotowania posiłku wynosił od 3,70 zł do 8,46 zł.
NIK w swoim raporcie kilkakrotnie podkreśliła konieczność natychmiastowego wprowadzenia zmian w tej kwestii i fakt, że właściwa dieta, to ważny czynnik rekonwalescencji (obok troskliwej opieki lekarskiej, dodatkowych badań czy rehabilitacji).
Być może to właśnie niska jakość szpitalnego jedzenia oraz nienajlepsze warunki w jakich przebywają pacjenci sprawiają, że coraz więcej osób decyduje się wziąć pożyczkę na leczenie – mówią doradcy z pozyczkago.pl Chociaż większość naszych klientów mogłaby skorzystać z państwowej opieki zdrowotnej, to wielu z nich pyta o możliwość wzięcia kredytu na leczenie czy na sfinansowanie konkretnego zabiegu medycznego.
Ponadto, nawet jeśli skorzystamy z leczenia na NFZ, to już same problemy ze zdrowiem i pobyt bliskiej osoby w szpitalu, to spore obciążenie dla naszego portfela. Mowa tu np. o kosztach dodatkowych badań, rehabilitacji czy o ile nie istnieją ku temu medyczne przeciwskazania dożywiania pacjenta – dodają eksperci. Takie pożyczki na leczenie bierze coraz więcej osób, co wynika zarówno z niedoskonałości samego systemu zdrowotnego, jak i z tego, że coraz bardziej troszczymy się o zdrowie swoje i swoich bliskich. Chcemy również zapewnić im jak najlepsze warunki, co pozwoli im szybko wrócić do pełnej sprawności – podsumowują.

Nasi partnerzy:

Promuj swoją firmę!

Zarejestruj się!

Jesteś kreatywny?

Zarejestruj się!

© Copyright 2014 PROPAGANDA Sp. z o.o.
Polityka Prywatności / Regulamin